
- 
                    Čas přípravy15 minut
 - 
                    Doba vaření45 minut
 - 
                    Porce5
 - 
                    Celkový čas60 minut
 
Poctivá zelňačka s klobásou
Poctivá zelňačka s klobásou je hustá a vydatná polévka, která především v chladných dnech zahřeje a zároveň zasytí. Přípravu této polévky zvládne opravdu každý. Můžete si vybrat z několika variant. Kromě zelňačky s klobásou si můžete připravit také zelňačku s uzeným masem, na vegetariánský způsob s houbami nebo s cuketou. Zelí je zdravá potravina, která má blahodárné účinky na náš organizmus. Neváhejte a určitě vyzkoušejte.
Suroviny na poctivou zelňačku:
- Bílé zelí – 500g, já používám sterilované i s nálevem
 - Klobása – 2ks, já použila maďarskou, aby polévka byla lehce pikantní
 - Brambory – 3ks
 - Cibule – 1ks
 - Voda – 2l
 - Máslo – 5g
 - Sůl, pepř, kmín, mletá sladká červená paprika, bobkový list – dle chuti
 - Zakysaná smetana – na zjemnění polévky – nemusí být
 
Postup přípravy na poctivou zelňačku:
- Brambory a cibuli oloupeme. Brambory nakrájíme na kostky a cibuli najemno. Zelí překrájíme a klobásu nakrájíme na kostičky či malá kolečka.
 - Nakrájené brambory dáme samostatně vařit s kmínem a zelí také odděleně s bobkovým listem a 2l vody. Zelí vaříme cca 30 minut.
 - Mezitím si na másle osmahneme nakrájenou cibulku a na kostičky nakrájenou klobásu.
 - Opečenou klobásu s cibulkou přendáme do hrnce s uvařeným zelím, přidáme uvařené brambory, dochutíme solí, pepřem, mletou paprikou a necháme ještě chvilku povařit.
 - Kdo chce, může polévku zahustit hladkou moukou, ale já nezahušťovala, nebyla potřeba a polévka byla i tak dost hustá.
 - Na konec můžete na zjemnění polévky použít zakysanou smetanu dle chuti.
 
Chutnala vám poctivá zelňačka s klobásou? Vyzkoušejte také:
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.



									
									
									
									
									
Napište komentář